Blog

Lieve Gasten,

Helaas moet ik afscheid van jullie nemen i.v.m. gezondheidsklachten.

Door jullie heb ik een hele mooie tijd gehad in onze B&B Agnetenhoeve

We hebben onze B&B verkocht aan Ruud van der Burgt en Silvia van Zuijlen, jullie nieuwe gastvrouw.

Wij wensen haar en de gasten een hele fijne tijd toe.

vanaf 20 augustus gaat Silvia de B&B runnen.

haar telefoonnummer is :+31(0)639662697

tot ziens 

Jan en Chris van Woezik-Roosenboom

 

Legendes, ruines en monumenten brengen de geschiedenis tot leven

Het culturele aanbod in Heumen is heel gevarieerd. Het gebied heeft een rijke historie doorspekt met verhalen en legendes, ruines en monumenten die de geschiedenis tot leven brengen. Breng eens een bezoekje aan Kunstgalerie Peet Knoop of Gaia & Ouranos Buitenkunst in Overasselt.
De Nederlands Hervormde kerk in Heumen is aan de buitenkant een vriendelijke maar weinig opvallende dorpskerk. Het grafmonument van de beide graven van Nassau binnen in de kerk, is het meest indrukwekkende van de kerk. De St. Walrickruine is het (gerestaureerde) restant van een kloosterkapel die onderdeel was van een Benedictijnerpriorij.

De legende van de koortsboom
We gaan terug naar het begin van de achtste eeuw, een woeste tijd waarin allerlei Saksische en Frankische stammen elkaar bevochten. Een tijd van legenden. De streek zou in deze tijd onveilig zijn gemaakt door een bende Hoemannen (Hoeman = Heumen). De leider woonde op de plaats van de huidige kapel. Volgens de legende had hij een dochter, Heribertha, die leed aan hoge koorts en geen van de medicijnmannen kon haar genezen. Een monnik verwijst de radeloze vader naar Sint Willibrord. Nadat ze de lap waarmee ze het zweet van haar voorhoofd depte, ophing aan de eik bij de voordeur, genas ze. De hoofdman en zijn dochter laten zich dopen en willen niets meer met de woeste Hoemannen te maken hebben. Hierdoor erg verbitterd, vermoorden zijn vroegere makkers hem en zijn dochter door hun huis in brand te steken. De plaats waar het huis gestaan heeft, wordt een soort pelgrimsoord. De bedevaartgangers hingen in de eik lapjes met zweet van hun dierbaren met ernstige koorts. Omdat Karel de Grote hier in 777 ook van koorts genezen zou zijn, kwam hier later een kapel  waarvan nu een ruine rest.

Musea en streekproducten
Het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen is het bezoeken meer dan waard. Hier woonde en werkte deze landelijk bekende beeldend kunstenaar. Het enige Accordeon & Harmonica Museum in ons land is gevestigd in Muziekhuis De Muse in Malden. De collectie in Agrarisch Museum De Lage Hof geeft een representatief beeld van alle  landbouwwerktuigen en gereedschappen die in het begin van de vorige eeuw in ons land en speciaal in deze streek, in gebruik waren.
Bij Imkerij Immenhof en Kaas- en Zuivelboerderij de Diervoort kun je genieten van een interessante rondleiding en een heerlijke proeverij. Ook kun je de zelfbereide producten hier kopen. Bij De Graaf van Heumen kun je genieten van een heerlijk huisgebrouwen biertje.

Bron: http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/heumen/cultuur-en-historie-in-heumen